maanantai 5. toukokuuta 2014

Iltaherkkuja

Viikonloppuna pidettiin meillä "sivistynyt lautapeli-ilta", jonne kutsuttiin kavereita lähempää ja kauempaa. Sorruin syömään ihan liikaa sipsejä ja muita herkkuja, juomaan simaa sekä (omg, olen huono äiti!) maistamaan boolia ennen sen tarjoilua.

Tekasin jälleen suolasia ja makeita naposteltavia, kuten olen tykänny ennenki tehä. Ja jälleenhän niitä jäi vähän yli, olen tosi huono arvioimaan menekkiä... Mut ei se haittaa, saadaanpa syä itte loput.

Tämä piirakkaohje on tosi hyvä, varmaan yks parhaista minun hiilariajoilta (no okei, söin sitä lauantaina pari palaa!). Se meniki sitte kokonaan seuraavaan aamuun mennessä, eikä mikään ihme, vaikka teinki koko uunipannullisen.

En yhtään muista, mistä tämä resepti on tarttunu mukaan, varmaanki jostain netistä. Perusohjeen sanotaan olevan "pienelle uunipannulle". Pyöreään piirakkavuokaan (halkaisija noin 24 cm) olen tehny tämän mukaan puolitettuna, ja nyt tein omalle uunipannulle 1,5 kertaa isompana (koko noin 33 x 36 cm). Ja tosiaan olen aina tehny tonnikala-tomaattiversion, olen vieroksunu säilykelohen käyttöä.

Kalastaja-Eemelin piirakka


3 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
3 dl maitoa

Päälle:
2 tlk tonnikalaa (tai säilykelohta)
6-8 tomaattia (tai keitettyä munaa) ->käytin isoon pannulliseen sen 8 tomaattia
1-2 tl sitruunapippuria (tai aromisuolaa, yms)
½-1 dl tilliä (tai kuivattua tilliä, vähemmän)
200 g juustoraastetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja maito ja sekoita hyvin. Levitä taikina leivinpaperille uunipannulle: taikinan kuuluu olla löysää ja tahmeaa.

Ripota päälle hienonnettu kala sekä tomaatit tai munat kuutioituina/viipaloituina, lisää mausteet sekä juustoraaste ja paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Tottahan toki tein myös karppaajalle sopivan suolasen ruuan, eli leivättömän voileipäkakun (voiko sitä sanoa ees "voileipä"kakuksi?). Reseptin olen ottanu karppaus.info-sivustolta, ja tein nyt kinkkuversion, koska arvelin sen tulevan huokeammaksi, ja siltä varalta, ettei joku pidä kalasta (olihan sitä jo piirakassaki).

Tässä hiukan selventävämmin kirjotettuna tuo ohje:

Hyydytetty "voileipäkakku"


          Kalaversio:                   Lihaversio:
Päälle:
300 g     kylmäsavu- tai graavilohta    ilmakuivattua kinkkua
Täytemassa:
300-400 g lämminsavulohta               kinkkukuutioita
200 g     katkarapuja                   meetwurstia
200 g     maustamatonta tuorejuustoa    maustamatonta tuorejuustoa
200 g     katkaraputuorejuustoa         aurinkokuivatut tomaatit-
                                        tuorejuustoa
200 g     ranskankermaa                 ranskankermaa
3 rkl     sitruunamehua                 (sitruunamehua)
10 cm     tuorekurkkua                  1 maustekurkku
1 dl      tuoretta tillisilppua         ½ dl tuoretta persiljasilppua
                                        ½ vihreä tai punainen paprika
                                        (raakaa sipulisilppua)
4-5 liivatelehteä                       liivatelehtä
mustapippurirouhetta                    mustapippurirouhetta

Vuoraa  vuoka tai lasikulho (tilavuus vähintään 1,5 litraa) tuorekelmulla. Asettele limittäin kylmäsavu-/graavilohiviipaleet tai ilmakuivattu kinkku niin, että kulho peittyy. Ei haittaa, vaikka menisi reunoilta hieman kulhon reunan yli.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Hienonna savulohi ja katkaravut tai lihakakussa meetwursti. Lisää kalaan ja rapuihin tai kinkkukuutioihin ja meetwurstiin tuorejuustot, ranskankerma, pieneksi kuutoitu kurkku ja mausteet, sekä lihakakkuun pieniksi kuutioitu paprika ja halutessasi sipulisilppu. Sekoita hyvin.

Keitä 2 rkl vettä pienessä kattilassa ja lisää siihen liivatteet. Kun liivate on sulanut, sekoita se nopeasti ja hyvin täytemassan joukkoon. Lusikoi täyte vuokaan mahdollismman tiiviisti ja tasoita pinta. Käännä ylimenevät kala- tai lihasiivut täytteen päälle (itse lisäsin vielä ylimääräiset viipaleet pohjan päälle). Laita päälle kelmu, painele vielä massaa tiiviimmäksi varovasti käsin. Hyydytä kylmässä 6-8 tuntia.

Hyytymisen jälkeen ota sopiva tarjoiluastia ja poista kelmu kakun päältä. Kumoa kulho tarjoiluastialle ja tarvittaessa kopauttele kakku irti. Koristele haluamallasi tavalla, kuten tillin tai persiljan varsilla, kasviksilla, rullatuilla lohi- tai kinkkuviipaleilla, tms.

Hyydytetty kinkkukakku - ei ehkä enää niin hehkeänä, mutta "poikkileikkauksessa" näkyy selkeimmin, millanen kakusta tulee. En sitäpaitsi ehtiny ja muistanu ottaa kuvaa ennen leikkaamista! Ja maistuu ihan täsmälleen samalta ko voileipäkakku, eihän se leipä siinä lopulta makua pahemmin tee.

Makeaa osastoa edustivat maailman herkullisimmat kaurakeksit, joitten lisäksi tein myös kääretortun perusohjeen mukaan (siitä ei enempää, koska se tuntuu aina jäävän semmoseksi löysäksi vetkulaksi). Keksiohjeen olen saattanu napata jonku lehden reseptiosastosta, tai sitte jostain reseptikirjasta. Ainaki se on kirjotettu Tarmo Lähikauppias-ostoslistaan. Teen aina tästä reseptistä kolminkertasen satsin, että riittää, ja nytkään niitä ei jääny ko kourallinen!

Herkulliset kaurakeksit


125 g sulatettua voita
1 ½ dl sokeria
(1 dl rusinoita - en ole ikinä käyttäny)
1 dl vehnäjauhoja
4 ½ dl kaurahiutaleita
1 tl soodaa
½ dl kermaa (kuohua tietty)

Sekoita kuivat aineet sulatettuun rasvaan ohjeen järjestyksessä. Sekoita sooda kermaan ja lisää seos taikinaan. Ota taikinasta lusikalla pieniä nokareita uunipellille ja painele ne tasaiseksi. Nokareet saa tosissaan olla aika pieniä, etenki, jos haluaa pieniä keksejä. Ite käytin ruokalusikkaa, jonka otin hiukan kukkuralleen, ja keksit on halkasijaltaan sellasta 7 sentin luokkaa (leviää uunissa sitte). Kannattaa myös jättää rakoa keksien väliin, muuten tarttuu kiinni eikä saa pyöreitä.

Paista 200-asteessa noin 10 minuuttia (maksimissaan, jos uuni on valmiiksi lämmin). Siirrä leivinpaperi pöydälle ja anna keksien hetken aikaa kovettua, koska ovat hiukan löysiä heti uunista tultuaan.
Näin käy, ko on laiska ja tekee liian isoja nokareita...

Mutta näin hyviä ne on! Kulho on melkein tyhjä, vaikka kolme pellillistä tuli...
Herkuttelemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti